Wist u dat?

La notte di San Lorenzo.

In Nederland komt medio augustus het leven langzaam weer op gang. De eerste kinderen gaan weer naar school en de meeste mensen zijn weer thuis na van een fijne vakantie genoten te hebben.

In Italië is dat wel even anders. In de maand augustus ligt Italië grotendeels plat en heeft bijna iedereen vakantie. De steden zijn uitgestorven en de meeste Italianen zijn aan het strand te vinden of in de bergen, op zoek naar verkoeling. Op 15 augustus viert Italie het hoogtij van de zomer, Ferragosto. Ferragosto is een samentrekking van “ Feriae Augusti”, hetgeen de vakantie van Augustus betekent. Augustus, neef van Julius Caesar en de eerste Romeinse keizer, besloot om de hele maand augustus feest te vieren. De oogstfeesten van eind september werden naar voren gehaald en in augustus gevierd. Zelfs de slaven hoefden niet te werken en namen deel aan de festiviteiten. Later werden de feesten teruggebracht tot één dag, 15 augustus. Uiteindelijk heeft de katholieke kerk de feestdag overgenomen en wordt er nu die dag Maria- Tenhemelopneming gevierd.

De nachten die voorafgaan aan Ferragosto staan traditiegetrouw bekend om hun vallende sterren. Op 10 augustus, “La notte di San Lorenzo” , zijn de blikken van vele Italianen extra hoopvol op de hemel gericht. Wat is de oorsprong van La notte di San Lorenzo?

Rome, derde eeuw na Christus. Laurentius is aartsdiaken en heeft als belangrijke taak de giften te beheren die binnenkomen voor de behoeftigen. Er waren in die tijd 1500 weduwen en noodlijdenden die moesten worden bijgestaan.

Echter, in de derde eeuw na Christus werd het Christelijk geloof door de Romeinen nog niet erkend. Keizer Valerianus vaardigde een bul uit die inhield dat geestelijken , die geen afstand wilden doen van hun overtuiging, werden onthoofd. Bovendien ontnam hij de Christenen het recht van vergadering, sloot hij hun godshuizen en verbood hij ze de eigen begraafplaatsen te gebruiken. Geheel tegen de regels in, draagt paus Sixtus II, van wie Laurentius de vertrouwensman was, het H. Misoffer op in de catacomben van Pretextatus. Sixtus wordt verraden en ter dood gebracht. Laurentius wordt wel gevangen genomen maar niet dadelijk ter dood gebracht. Keizer Valerianus eist van hem dat hij eerst alle rijkdommen van de kerk, de kostbare gouden en zilveren vaten en ook de heilige boeken die onder zijn hoede zijn gesteld, aan hem overhandigt. De keizer heeft namelijk veel geld nodig om het grote rijk te verdedigen tegen aanvallen van Germanen en andere vreemde volkeren. Keizer Valerianus weer dat Laurentius als diaken weldoende is rondgegaan tussen de arme Christenen en daarom concludeert hij dat Laurentius veel geld en goederen tot zijn beschikking moet hebben.

De keizer zet hem gevangen en eist veel geld. Als Laurentius verlof vraagt om het gevraagde op te halen, besteedt hij zijn tijd nuttig door alles wat er is aan de armen uit te delen. Als hij vervolgens met lege handen , maar met een grote groep armen mensen terugkeert bij zijn rechters verklaart hij, wijzend op de stoet mensen: “ Zie daar de schatten van de kerk. “

Omdat ze hem niet geloven wordt hij gegeseld. De legende vertelt dat Laurentius op een rooster wordt gelegd boven een vuur. Hij zou toen gezegd hebben: “ Ik ben al gaar, keer mij om en eet me op.” Het is echter veel waarschijnlijker dat hij in het jaar 258 is onthoofd , vanwege het losse hoofd dat nog steeds bewaard wordt in de San Lorenzo kerk in Florence.

Maar nu terug naar de vallende sterren! Dat zouden namelijk de tranen zijn van Sint Laurentius die voor eeuwig door de hemel dwalen en slechts op de dag van zijn dood richting de aarde afdalen.

Meteorologisch gezien is er veel kans om tijdens de zwoele zomernachten in augustus vallende sterren te zien. De aarde trekt dan namelijk zoals ieder jaar door de Perseïden meteorenzwerm. Vallende sterren worden dan ook veroorzaakt door het stofspoor dat kometen in hun baan rond de zon achterlaten.

Kijkt u ook eens richting de hemel rond 10 augustus als u met vakantie in Italië bent. Grote kans dat u een prachtige vallende ster ziet, zeker vanaf een donker weggetje ergens in de Italiaanse heuvels of misschien wel aan zee. Zegt u dan nog wel even het bijbehorende rijmpje op: “Stella, mia bella stella, desidero che…..” en hopelijk wordt uw wens tijdens het jaar vervuld!

En zegt u nou zelf, wat is er romantischer dan samen met uw geliefde naar vallende sterren te kijken?