Geschiedenis van het huis

 

CASA GENTILI

U zult zich misschien afgevraagd hebben welk huis op de foto van de folder en de website staat. Graag vertel ik u daar wat meer over.

Dit prachtige huis staat in Toscane, in het dorpje Avane in de provincie Pisa. Het is sinds 1911 in het bezit van de familie Gentili. Het dateert uit de 16e eeuw en kent een interessante geschiedenis.

Het is een zogenaamde “ Casa Colonica” , met de zo karakteristieke bordestrap aan de voorzijde van het huis. De ingang van het perceel , dat zich nu aan de zijkant bevindt, was oorspronkelijk recht tegenover het huis. De karren reden aan twee zijden om oude laurierbossen heen en kwamen dan uit bij het huis. De laurierbossen staan er nog steeds! 
Het huis was in het bezit van de familie Frizzi uit Genua die grootgrondbezitters waren. Om het huis heen lag veel landbouwgrond en zij hadden de nodige boeren in dienst. Deze familie hield van gokken en juist deze hobby zou hen noodlottig worden. In 1911 waren zij genoodzaakt het huis te koop te zetten door de vele schulden die zij hadden opgebouwd.

Gentile Gentili zag het huis en kocht het in 1911. Hij richtte een pastafabriek op in de aangrenzende gebouwen achter het huis. Zo was er het pastamerk “ Gentili” dat tot 1965 heeft bestaan. Helaas bestaat de pasta Gentili niet meer maar er zijn nog wel prachtige reclameaffiches die aan die tijd doen terugdenken. Op zolder staan nog de oude werktuigen van de pastafabriek, zoals de bamboestokken waarover de spaghetti te drogen werd gehangen.

In de tuin aan de voorzijde van het huis staan veel oude planten die in vroeger jaren zijn geplant door de familie Gentili. Zo dateren de pijnbomen op de foto uit de jaren ’20 van de vorige eeuw! Verder zijn er veel fruitbomen en oude rozenstruiken. Tegen de bordestrap aan staan twee citroenbomen die in de winter overladen zijn met citroenen. Hier wordt een heerlijke limoncello van gemaakt. De pijnbomen zitten in de zomer helemaal vol met pijnappels waarvan er regelmatig een, als gevolg van de Scirocco- zeewind,  naar beneden valt. Uitkijken dus! In de pijnappels zitten de zaden die, zodra ze de grond ( of hoofd..) raken, uit de pijnappel geslingerd worden. De zaden liggen werkelijk overal en de kinderen vinden het erg leuk ze te rapen en open te slaan met een hamertje. Dan komen de heerlijke pijnboompitten tevoorschijn die nogal eens in de verse pesto verdwijnen….

Aan de linkerzijde van het huis ziet u de deur van de wijnkelder met daarboven een oude boog. Deze laatste kwam tevoorschijn bij restauratiewerkzaamheden. In de wijnkelder zijn nog de oude bassins te vinden waarin de druiven verwerkt werden. Nu worden in de kelder o.a. de vele pijnappels bewaard want het is er heerlijk koel door de dikke muren.

De begane grond is omgetoverd tot een sfeervol appartement waar al vele gasten inmiddels van hebben genoten. 

Zie ook www.casagentili.com